7 Ekim 2011 Cuma

Neven Spahija - Salsabasket röportajı

Türkiye Kupası maçları için Erzurum’da bulunan F.Bahçe Ülker’de koç Neven Spahija TBF.org.tr sitesinden Burak Şahin ile gerçekleştirdiği keyifli röportajda birçok önemli konuya değindi. Ne zaman geri döneceğini bilmediği bir oyuncuyu transfer etmeye soğuk yaklaştığını belirten Hırvat koç, 3 ay boyunca sahalardan uzak kalacak olan Marko Tomas’ın yerine geçici süreli bir transfer yapabileceklerini eklemeyi de ihmal etmedi.


Öncelikle, Spor Toto Türkiye Kupası Eleme Maçlarını oynadığınız Erzurum şehrini nasıl buldunuz?
Erzurum gerçekten çok güzel, burası beklentilerimizin çok üzerinde bir yer. Erzurum bana ABD’de Utah Eyaleti’ndeki Salt Lake City şehrini anımsattı. Temizliği, güzelliği ve yüksekliği ile bu iki şehir tamamen birbirine benziyor.

Bazen antrenörler, basketbol oynadıkları şehrin denizden yüksekliği sebebiyle oyuncularının bundan etkilendiğini dile getirirler. Erzurum’un rakımının oyuncuları etkilediğinizi düşünüyor musunuz?
Hayır, ben daha önce hiç böyle bir şey düşünmedim. Belki de dünkü maçın son dakikalarında kötü oynamamızın sebebi denizden 2200 metrede yüksekte oluşumuzdur, bilmiyorum. Fakat şartlar tüm takım ve oyuncular için aynı seviyede bu yüzden şikâyet etmeye hakkımız olduğunu düşünmüyorum.

Basketbola dönersek; Spor Toto Türkiye Kupası Elemelerindeki ilk maçınızda Mersin Büyükşehir Belediye’yi mağlup ettiniz. Genel olarak maçı ve takımınızın performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Aslında durumumuz ortada; eksiklerimiz yüzünden tüm takım halinde çok fazla antrenman yapamadık. Örneğin Roko Ukic dün ilk maçına çıktı. Şu an için takımda istediğimiz kimyayı tutturabilmiş değiliz. Takımım potansiyelinin sadece %60’ını sergiliyor. İstediğimiz oyunu 40 dakika boyunca sergilemek zorundayız. Ama dün akşam gördük ki sadece 25 dakika iyi basketbol oynadık ve daha sonra tempomuz düştü. Bu durum yavaş yavaş düzelecektir. Sezonun başlamasıyla takım kimyamızı yeniden oturtacağımıza inanıyorum.

Hazırlık döneminde rakiplerinizin yaptığı transferleri takip etmişsinizdir. Fenerbahçe Ülker’i daha zorlu bir sezonun beklediğini söyleyebilir miyiz?
Evet, karşımızda NBA’den transferler yapmış olan çok güçlü rakipler olacak. Geçtiğimiz sezon hem Spor Toto Türkiye Kupası’nda hem de Beko Basketbol Ligi’nde şampiyon olduk fakat bu sene karşımızda daha güçlü bir Galatasaray, Beşiktaş Milangaz, Anadolu Efes ve Banvit var. Burada oynadığımız Mersin BŞB, bugün ve yarın karşılaşacağımız Olin Edirne ve Tofaş’ın performansları da bu sezonun ne kadar zorlu ve çekişmeli geçeceğinin kanıtı.

Bu sezon Beko Basketbol Ligi’nde forma giyecek NBA yıldızları hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz böyle bir hamle yapmaktan kaçındınız…
Benim bu konudaki düşüncelerim bellidir. Eğer benim takımımdaki tüm oyuncularım sağlıklıysa ve onları yeterli buluyorsam, takımıma takviyede bulunmam. Ne zaman ayrılacağı belli olmayan yıldızları transfer etmemiz, benim kendi oyuncularıma yaptığım bir saygısızlık olur. Sistemimi oturttuktan sonra, bir oyuncunun sezon ortasında takımdan ayrılması herkesi zor duruma sokar. Kulüpten de bunun için para harcamasını istemek doğru gelmiyor.

Peki, şu anki kadronuzdan memnun musunuz? Yeni bir oyuncu almayı düşünüyor musunuz?
Bizim özel bir durumumuz var; Marko Tomas’ın sakatlığından dolayı 3 ay daha bizimle birlikte olamayacağını biliyoruz. Bu nedenle belki onun yerine bir oyuncu alabiliriz ama bu sadece Tomas’ın sakatlığı sırasında forma giyecek bir oyuncu olabilir. Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor fakat Marko Tomas, sağlığına kavuştuğunda yeniden rotasyondaki yerini alacaktır.

Bu sezon transfer ettiğiniz yeni oyuncuların performansları hakkında neler söylersiniz?
Yeni oyuncularımız hazırlık maçlarında da gösterdiler ki; Fenerbahçe Ülker’de oynayacak kadar kaliteliler. James Gist, Curtis Jerrells, Bojan Bogdanovic ve Hakan Demirel gerçekten iyi oyuncular. Dün akşamki maçta ve Two Nations Cup’ta hepsi iyi performanslar sergilediler. Onlar da kısa sürede takımımızın kimyasına uyum sağlayacaklardır.

Bildiğiniz gibi bu sene Turkish Airlines Eurolegue Final Four mücadelesi İstanbul’da yapılacak. Bu durum takımda ekstra bir motivasyon yaratır mı?
Bizim hedefimiz yine aynı. Beko Basketbol Ligi’nde, Spor Toto Türkiye Kupası’nda ve Turkish Airlines Euroleague’de başarılı olmak için mücadele edeceğiz. Az önce de söylediğim gibi işimiz hiç de kolay değil. İspanya Basketbol Ligi’nden (ACB) sonra Avrupa’nın en zorlu liginde oynuyoruz. Ligde kayıp vermeden devam ederken bir taraftan da İstanbul’da düzenlenecek Euroleague’in dörtlü finallerine kalmaya çalışacağız. Umarım üç kulvarda da istediklerimizi elde edebiliriz.

Son olarak Fenerbahçe Kulübü’nde sezon başında yaşanan olayların basketbolu ne kadar etkilemiş olduğunu öğrenebilir miyiz?
Öncelikle başkanımız Aziz Yıldırım’la olan ilişkinin benim için çok değerli olduğunu söylemeliyim. Yıldırım, beni buraya getiren ve takımın başına geçmemi sağlayan kişidir. Şu an içerisinde bulunduğu durum gerçekten çok üzücü. Umarım en kısa zamanda bu olay çözülür. Futbol takımı nasıl bu sorumluluğu üzerinde hissedip ter döküyorsa benim oyuncularım da aynı hassasiyetle oynayacaktır.

Röportaj: Burak Şahin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar

Yorumlar