30 Ağustos 2010 Pazartesi

Beni Yak, Kendini Yak, Mamadou Niang

  Yüzlerce yazı yazılmıştır bu cengaver hakkında ama bende yazamadan edemedim. Hatta kendi kendime bir oyuna girişip geldiği ilk an yazdıgım yazımı yayınlamadım. 2 3 hafta geçsin bakalım dogru teşhis edebilmiş miyim diye düşünmüştüm ama bugün kü Manisaspor maçı cuk oturdu gözlemlerimi yazdığım yazının üstüne.

  Diyelim ki 20 tane kalbur üstü teknik direktörü çağırdınız ve onlara "bir forvette hangi özellikler olması gerekir? "diye soru sordunuz. Şimdi bakalım bu soruya nasıl cevap verirler.



  Kuvvetle muhtemel bunların yüzde 100 ü de forvet özellikleri listesinde ilk sırayı bitiricilik özelliğine vereceklerdir. Nice forvetler gördük 1.50 boyu olupta nice işler yapan ya da tam tersi nba yıldızı gibi görünüpte hiç bir iş beceremeyen bal yapmayan arılar. Burda konuyu başlığa getirdiğimizde Manisaspor maçında attığı 2. gol ile bitiricilik becerisini hepimize göstermiştir bu cengaver.

  20 teknik direktörümüzün forvet özellikleri listesinde 2. sırada güçlü olma özelliği olacaktır. Şu an iyi forvetler sayıldıgında bunların hepsinin ortak özelliğinin de güçlü, adaleli futbolcu tipleri olacaktır. bknz Didier drogba. Yine topu bu konuda Mamadou Niang'a atacak olursak Manisaspor ve Paok maçları göstermiştir ki bu cengaverde insan üstü güç var. 3 rakiple birlikte hava topuna saldırıp ayakta kalan tek oyuncu olması, 2 3 rakibi arkasına takıp top saklayabilmesi gibi özellikleri ile bu adam güçlüdür de. Hatta ve hatta nba de amare stoudemire sakatlansa yerine koyarsın kimse de farketmez. Görüntü olarakta aynılar zaten.


  Geldik listemizin 3. sırasına. Globalleşen ve takımlar arasında ki uçurumların azalması sürecinde duran toplar takımlar için muhteşem bir silah olmuştur, daha da olacaktır. Bu golleri atabilmenin anahtarıda hava hakimiyetleri çok yüksek forvetlerdir. bknz: miroslav klose. Ve yine Manisaspor maçları gösterdi ki bize bu adam hava toplarında da hakimiyeti var. Gerek attığı kafa golüyle, gerek defansla birlikte çıktığı hava toplarında topu takım arkadaşlarına indirmesiyle hava toplarında ki hakimiyetini ıspat etmiştir. Hatta maçın sonlarına doğru Emre'nin muazzam ortasına tekrar gayet sağlam kafa vurusunu yapmıştır fakat gol yapamamıştır. Aslında o kalitede futbolcunun bu golu yapması gerekirdi lakin maçın 85. dakikası olması, önce Trabzonda patates bile yetişmeyecek (!) sahada 90 dakka üst düzey mücadele, arkasından 120 dakikalık travma ve ardından seyircisiz bir maçta 85. dakikada o kafa şutunun içeri sokmamasını anlayışla karşılayabiliyorum.

  Hazır hava toplarından vs bahsetmişken arada geçen bir anahtar kelimeyede bir paragraf açmak lazım gerekir ki o kelimede Zamanlama'dır. Bir forvet için yine olmazsa olmaz özelliklerden birisidir takdir edersiniz ki. Yine Manisaspor maçı üzerinden konuyu Niang'a bağlayalım. Evet attığı gol. Caner Erkin'in hakkını teslim ettikten sonra Niang'ın attığı bitiricilik golünün öncesinde defansın arkasına kaçışnda ki zamanlaması, 3 maçta çok nadir ofsayta yakalanması, hava toplarında zamanında topa gitmesi bu özelliği açıklayacak örneklerdendir.

   Son olarak iyi forvet özelliklerinden püf nokta olanı da savunmada yapabilmesidir. blogumuzun alt yazısı olan "en derin hücum savunmadır" kelimesini harfiyyen gerçekleştirmesi de bu cengaver için en
 önemli özelliklerinden birisidir. Savunma adamını kovalamasıyla, alanları kapatmasıyla, neredeyse her topta ortasahadan kaleciye kadar bir hiç uğruna, sadece acaba kaleciye topu düzgün kullandırtmayabilirmiyim? düşüncesiyle koşmasıyle ortasahaya yardımcı olmakta, aynı zamanda ofans sırasında hucumda top tutarak ta defansa yardımcı olması ve nefes aldırması yine tüm taraftarların gönlünü fethetmesi için önemli özelliklerindendir.



  Şimdiye kadar hem en kral forvetlerde hem de Niang'ta olan ortak özellikleri hatırlayacak olursak
1- Bitiricilik
2- Güç
3- Hava toplarına hakimiyet
4- Zamanlama.
5- Savunma yapabilme

  Bu temel özelliklerinin yanına extra özellikler serpiştirilecek olursa

  Gerek duvar olabilme özelliği, gerek kanatlara akdar inip oyunu açma yeteneği, gerek oyunu okuyabilme yeteneği, topla birlikte çok ince dönüşleri ve estetik görüntüsü ve çalım atabilip adam eksiltebilmesiyle bu adam bir cengaverdir hem de lider olabilme özelliğine sahiptir ve bu adam harbi topçudur, kral forvettir.

  Umalım ki ortama ayak uyduracağına, ortamı kendisine uydurur bu adam. ve yine umalım ki Türkiye'de oyunun farklı oynandığını, takımların aslında oynatmamaya çalıştıgını, nice kaypak teknik direktörlerin 10 kişiyle defansta kalıp bunun üstüne sertlikle, bileklere çalışarak rakibi yıldırma politikası izlediğini çabucak görür ve ona göre guardını alabilsin.

  Solda stoch, sağda dia, arkada alex, onlarında arkasında emre, topuz(christian) en arkada gökhan gönül ve santosla birlite uçacaktır, beraberinde uçuracaktır hepimizi.

  Ateşinle bizi yak, kendini yak Mamadou Niang..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar

Yorumlar